One messaging app to rule them all!

Ως γνωστόν, μία από τις κυριότερες χρήσεις ενός smartphone είναι η επικοινωνία με τους φίλους ή γνωστούς σου. Η εύκολη πρόσβαση κάθε κινητού στο ίντερνετ έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός πλήθους εφαρμογών, με στόχο την αντικατάσταση του πατροπαράδοτου sms για τη γραπτή επικοινωνία. Κάθε μια απ’ αυτές τις εφαρμογές προσθέτει βέβαια και τη δική της ξεχωριστή πινελιά αλλά όπως είναι λογικό ένας απλός χρήστης δεν μπορεί να έχει λογαριασμό σε κάθε μια ξεχωριστά (μιας και κάθε φίλος του ίσως χρησιμοποιεί διαφορετική) και κάπου εδώ έρχομαι εγώ να επιχειρηματολογήσω ότι εντέλει χρειαζόμαστε μόνο μία εφαρμογή. Ποια; Το Facebook, και για την ακρίβεια το Facebook Messenger.

Ας δούμε συνοπτικά τον ανταγωνισμό. Υπάρχουν εφαρμογές που γνωρίζουμε όλοι (Skype, Whatsapp, Viber), υπάρχουν όμως και μερικές πιο άγνωστες σε εμάς, όπως το WeChat1 που όμως κάνει πάταγο στην Ασία και μοιάζει πλέον περισσότερο με λειτουργικό σύστημα παρά με απλή εφαρμογή καθώς μέσα απ’ το interface του μπορείς να κάνεις τα πάντα. Κατά τ’ άλλα υπάρχουν αμέτρητες ακόμα παρόμοιες messaging εφαρμογές στα app stores (Telegram, Threema, Line, Kakao Talk και χιλιάδες άλλα) όπως επίσης και το μικρό χάος που έχει δημιουργήσει η Google με τις 3 (!) διαφορετικές εφαρμογές που έρχονται προεγκατεστημένες με τα Android: το Allo για γραπτή επικοινωνία, το Duo για ασφαλές σεξ βιντεοκλήσεις και το Hangouts που τα κάνει και τα δύο, αλλά είναι παλιότερη εφαρμογή και οι φήμες λένε ότι επέρχεται σιγά σιγά το τέλος του. Τέλος, μιλώντας για προεγκατεστημένες εφαρμογές δε μπορούμε να παραλείψουμε το εξαιρετικό iMessage για επικοινωνία μεταξύ iOS συσκευών, μια εφαρμογή που έχει κρατήσει από μόνη της  κόσμο “όμηρο” στα iPhones1. Τι λοιπόν κάνει το Facebook Messenger να ξεχωρίζει τόσο πολύ ώστε να ισχυρίζομαι ότι είναι η μία και μοναδική messaging εφαρμογή που θα σου χρειαστεί;

Το έχουν όλοι οι φίλοι σου

Με το χέρι στην καρδιά, πόσοι απ’ τους φίλους σου έχουν Whatsapp αλλά όχι Facebook; Η απάντησή μου θα ήταν ελάχιστοι έως κανένας. Το Facebook ως γνωστόν έχει ένα δισεκατομμύριο και βάλε χρήστες, και είμαι σίγουρος ότι πάνω από το 80% των γνωστών σου (ή έστω των γνωστών με τους οποίους θες και να πεις μια κουβέντα) έχει λογαριασμό. Άντε όμως να δεχτώ ότι έχεις και έναν-δυο που δεν έχουν Facebook για τους δικούς τους (αβάσιμους) λόγους. Ήξερες ότι δε χρειάζεσαι λογαριασμό στο Facebook για να χρησιμοποιήσεις το Messenger; Ακολουθώντας την τακτική εφαρμογών όπως το Whatsapp, το Messenger εδώ και χρόνια απαιτεί απλώς ένα όνομα και ένα τηλέφωνο για να λειτουργήσει, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης του ακόμα και στα άτομα που δεν έχουν λογαριασμό. Πάρε λοιπόν και βάλτο στα κινητά τους asap!

Βρίσκεται παντού

Αντίθετα με πολλές από τις προαναφερθείσες εφαρμογές, το chat του Facebook μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή. Smartphones; Εννοείται, με εφαρμογές και στις 3 μεγάλες πλατφόρμες (iOS, Android, Windows Phone). Υπολογιστές; Προφανώς. Παλιότερα τηλέφωνα, αυτά με τα κουμπιά; Ναι, εφόσον μπορούν να μπουν στο ίντερνετ. Tηλεοράσεις, κονσόλες, αμάξια, ρολόγια, ψυγεία; Ναι, ναι, ναι, ναι και ναι! Οτιδήποτε μπορεί να μπει πλέον στο ίντερνετ έχει σίγουρα εφαρμογή στο Facebook, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμο και να μη χρειαστεί ποτέ να χάσεις κάποιο μήνυμα επειδή ξέμεινε το κινητό σου από μπαταρία. Ή, άμα το δεις αλλιώς, πλέον δεν έχεις την παραμικρή δικαιολογία να μη δεις κάποιο μήνυμα στο Facebook, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Έχει ό,τι feature χρειάζεσαι (και πολλά που δε χρειάζεσαι)

Ξες ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Facebook; Να μη μείνει πίσω. Αν δεν ακολουθήσει την κάθε τεχνολογική “μόδα”, τότε μπορεί οι νεαρότεροι χρήστες (δηλαδή το target group κάθε επιχείρησης, μιας και είναι αυτοί που καθορίζουν τις τάσεις) να το θεωρήσουν ξενέρωτο και σύντομα να πάψει να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους (πχ MySpace). Πώς λοιπόν αντιμετωπίζει ο Zuckerberg ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Απλά αντιγράφοντας (ή αγοράζοντας) ό,τι έκανε τους αντιπάλους του να ξεχωρίσουν. Αναφερθήκαμε ήδη στη μη-ανάγκη ύπαρξης facebook λογαριασμού για το Messenger, ένα feature που ξεπατίκωσε από το Whatsapp (το οποίο παρεμπιπτόντως αργότερα αγόρασε, οπότε αναμένουμε σε κάποια φάση τη συγχώνευση αυτών των δύο). Έχει αποστολή εικόνων, βίντεο και ηχητικών μηνυμάτων. Μπορείς φυσικά να κάνεις κλήσεις ή βιντεοκλήσεις. Έχει αν θες group chats και αναμετάδοση της τοποθεσίας σου. End-to-end encryption μεταξύ συσκευών ώστε να μη μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις συνομιλίες σου; Βεβαίως. Αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα σαν το Snapchat? Εννοείται. Stickers, emoji, gifs? Προφανώς. Εσχάτως προσέθεσε και αυτοματοποιημένα bots στο οπλοστασιό του, με τα οποία, οπως βλέπεις στο βίντεο παραπάνω, μπορείς να συνομιλήσεις και να τα ρυθμίσεις να σου στέλνουν πχ κάθε πρωί τον καιρό ή τα νέα της ημέρας. Έχει τέλος τα Chat Heads (τις φούσκες με τις μούρες των συνομιλητών σου που βγαινουν στην άκρη της οθόνης) τα οποία λατρεύω καθώς δε χρειάζεται να αφήσεις την εκάστοτε εφαρμογή στην οποία βρίσκεσαι, και απορώ γιατί δεν τα χρησιμοποιεί καμιά άλλη εφαρμογή, ενώ είναι καλοσχεδιασμένο και εύχρηστο ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ακόμα και ο πιο τεχνολογικά αναλφάβητος.

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να τα βάλει με ένα τέτοιο πακέτο; Αυτό απαντάω βασικά σ’ αυτό το άρθρο: Δεν μπορεί, τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη. Ο ανταγωνισμός στις ΗΠΑ από το iMessage και στην Κίνα από το WeChat είναι λυσσαλέος, αλλά εδώ, ειδικά μετά την εξαγορά του Whatsapp, είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των messaging apps, καθώς καμιά άλλη εφαρμογή δεν μπορεί να τα βάλει με τη δημοφιλία του και την πληθώρα δυνατοτήτων που προσφέρει.


1. Θα ακολoυθήσει άρθρο για αυτές τις 2 εφαρμογες, τους “runner-ups” του messaging

An English translation can be found here.

Το άρθρο αυτό αρχικά εμφανίστηκε εδώ.

Advertisements

One thought on “One messaging app to rule them all!

  1. Pingback: Έσβησα το Facebook – Finest Flow

Join The Discussion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s