Έσβησα το Facebook

(clickbait alert: την εφαρμογή στο κινητό, όχι τον λογαριασμό μου!)

To Facebook (σε περιπτωση που δεν το ξέρατε) έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο το χρησιμοποιούν, το 54% των οποίων μπαίνουν μόνο από τα κινητά τους. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, γιατί ας το παραδεχτούμε, η εφαρμογή του Facebook, ειδικά για Android κινητά είναι λίγο εκτρωματική. Πέφτει πολύ βαριά σε μνήμη και μπαταρία, κολλάει σε πιο αδύναμα κινητά, ζητάει άπειρες άδειες όπως την προσβαση στο μικρόφωνο και στην τοποθεσία μας (ακόμα και αν δεν τραβήξουμε ποτέ βιντεο ή κανουμε τσεκ ιν, η εφαρμογή τα ζητάει προκειμένου να λειτουργήσει) και έχει αρκετά ακόμα θεματάκια που με ενοχλούν – γιατί πχ να χρειάζεται να κάνω 50 κλικ για να οργανώσω την αρχική μου σελίδα με τα ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ πρώτα;

Facebook (1)
ΑΥΤΟ ΠΡΩΤΟ! Πόσο δύσκολο να ναι;

Τον τελευταίο καιρό λοιπόν, που κουράστηκα με τις αδυναμίες της “κανονικής εφαρμογής”, άρχισα να πειραματίζομαι με διάφορες εφαρμογές τρίτων ψάχνοντας αυτή που θα με εξυπηρετεί χωρίς να θυσιάζει την χρηστικότητα του official app. Τελικά την βρήκα, ονομάζεται Swipe for Facebook, και σήμερα θα σας την παρουσιάσω και θα σας πω τι έξτρα παρέχει επί της κανονικής εφαρμογής:

  • Δραστικά χαμηλότερη κατανάλωση μπαταρίας και διαθέσιμων πόρων. Αυτό και μόνο του πιστεύω αρκεί για τους κατόχους πιο αδύναμων συσκευών. Δεν είναι μόνο ότι το ίδιο το Facebook κολλάει στις συσκευές σας, είναι τοσο κακοπρογραμματισμένο που καταφέρνει να κολλάει και το υπόλοιπο κινητό μαζί του. Ανεπιβεβαίωτες φήμες λένε ότι αν σβήσεις Facebook και Messenger η διάρκεια ζωής του κινητού σου διπλασιάζεται. Δεν έχω φτάσει ακόμα να σβήσω το Messenger (του χω γράψει και γράμμα αγάπης εδώ), αλλά έσβησα το Facebook και γρήγορα είδα θεαματική βελτίωση στην μπαταρία μου. Αυτή η εφαρμογή (όπως και οι υπόλοιπες εφαρμογές τρίτων) κατα κύριο λόγο χρησιμοποιεί το mobile site του Facebook, και ρίχνει πάνω του μερικές έξτρα λειτουργίες, άρα η κατανάλωση πόρων είναι ελάχιστη. Δοκιμάστε το.
  • Δεν κολλάει ποτέ. Αυτό πάει χέρι-χέρι με την χαμηλή κατανάλωση πόρων, αλλά είναι αρκετά σημαντικό ώστε να το αναφέρω. Την εγκατέστησα σε ένα Galaxy Core II, ένα κινητό που κολλάνε μέχρι και οι Ρυθμίσεις. Τα πήγε…καλούτσικα!
  • Σέβεται το privacy σου. Η αλήθεια είναι οτι το Facebook γενικώς είναι ολίγον creepy, όχι μόνο οι εφαρμογές του. Πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι παίζει και να έχει μόνιμα ανοιχτό το μικρόφωνό σου ώστε να ακούν τις συζητήσεις σου και να σου πλασάρουν σχετικές διαφημίσεις (αυτό θα εξηγούσε και την υψηλή κατανάλωση μπαταρίας). Θέλω να πιστεύω ότι δε γίνεται, αλλά καλού κακού δεν έχω δώσει στην εφαρμογή την άδεια για το μικροφωνό μου. Και λειτουργεί κανονικότατα! By the way, μπορείς να μπλοκάρεις και τις διαφημίσεις του Facebook, αλλά αυτό απαιτεί την Pro έκδοση και δε ξέρω αν αξίζει.
  • Σέβεται το privacy σου (ξανά!). Μπορείς να κλειδώσεις την εφαρμογή με fingerprint ή κωδικό για να την ανοίγεις μόνο εσύ. Ίσως να σου χρησιμεύει, ίσως και όχι. Εσύ θα το κρίνεις!
  • Έχει θέματα, θέματα, θέματα! Μπορείς πέρα απ’ το κλασικό άσπρο, να την κάνεις μαύρη (και μάλιστα και να τη ρυθμίσεις ώστε να γίνεται μαύρη μόνο το βράδυ για να μην σε τυφλώνει), κόκκινη, πράσινη, ροζ κλπ. Δες τα screenshots πιο πάνω!
  • Μπορείς να φιλτράρεις τις ειδοποιήσεις ώστε να μην βαράει το κινητό σε αυτές. Συγγνώμη σε όλους όσους δεν ευχηθώ απο δώ και πέρα, αλλά φίλτραρα τις ειδοποιήσεις περί γενεθλίων.
  • Έχει ενσωματωμένα τα μηνύματα, σε περίπτωση που θες να σβήσεις και το Messenger. Εγώ είπα δεν θέλω, αλλά ξέρω πολλούς που δεν θέλουν μια έξτρα εφαρμογή να βαραίνει το κινητό τους. Μπόνους: Έχει και chat heads!

Αυτά είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους έχω πλέον σβήσει την εφαρμογή του Facebook και την αντικατέστησα με το Swipe. Υπάρχουν κι άλλοι, που όμως είναι πιο υποκειμενικοί και δεν ξέρω αν σας αφορούν όλους. Για παράδειγμα ΔΕΝ έχει τα Instant Articles, εκείνα με τον “κεραυνό” που είναι το site κουτσουρεμένο και πρέπει να πατήσεις 50 κουμπιά για να το ανοίξεις στον browser σου. Ή, επιτέλους, by default, φορτώνει τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις και όχι τις “πιο σημαντικές” κλπ.

Ο λόγος που προτείνω ΑΥΤΗ την εφαρμογή και όχι τις άλλες (κάποιες που δοκίμασα ήταν Simple, Friendly, Metal), ή το Facebook Lite που είναι επίσης μια καλή εναλλακτική, είναι πως αυτή έχει τα περισσότερα features (πχ οι υπόλοιπες δεν έχουν “κανονική” προβολή των φωτογραφιών, πρέπει να πατάς κουμπάκια για να πας στην επόμενη φωτο), είναι πολύ πιο γρήγορη από τις υπόλοιπες, με καλύτερα animations και νιώθεις πιο πολύ οτι χρησιμοποιείς “πραγματική” εφαρμογή, και όχι το mobile site του Facebook (όπως κάνεις στην πραγματικότητα)!

Screenshot_2017-09-16-21-12-57

Αυτό που προτείνω είναι να σβήσετε πειραματικά για μια δυο βδομάδες το Facebook και να βάλετε το Swipe. Αν δείτε διαφορά στην μπαταρία του κινητού σας, και ξεπεράσετε μερικά θεματάκια (πχ δεν μπορείς να κάνεις Live, και επίσης δεν έχει Facebook Stories, αλλά αυτό για μένα είναι προτέρημα, παρά μειονέκτημα!) είμαι σίγουρος ότι δε θα γυρίσετε πίσω!

~An English version of this article can be found here~

Advertisements

Join The Discussion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s