Το Net Neutrality πεθαίνει στην Ελλάδα και κανείς δεν νοιάζεται

Έχετε προσέξει που κατα καιρούς το διαδίκτυο ξεσηκώνεται, με banners, pop-up notifications, μηνύματα και άλλες ενέργειες για το λεγόμενο “Net Neutrality”? Φέτος το καλοκαίρι ήταν ο πιο πρόσφατος τέτοιος ξεσηκωμός, με sites όπως το Reddit και το Netflix να αναρτούν μηνύματα σαν αυτό:

screen_shot_2017_07_12_at_8-35-25_am

Ας αρχίσουμε από τα βασικά, και την ερώτηση “τι είναι το Net Neutrality”. Σύμφωνα με τη Wikipedia, και λίγο μπακαλίστικα, είναι η αρχή που ορίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ, καθώς επίσης και οι κυβερνήσεις, πρέπει να αντιμετωπίζουν όλα τα δεδομένα στο ίντερνετ ως ίσα, χωρίς να κάνουν διακρίσεις ή να χρεώνουν ξεχωριστά ανάλογα τον χρήστη, το περιεχόμενο, το site, την εφαρμογή ή άλλους παράγοντες. Τεχνολογική ουδετερότητα λοιπόν, ανεξαρτήτως του τι περιεχόμενο καταναλώνεις, κάτι που επιθυμούν οι ιντερνετικές εταιρείες (Google, Microsoft, Apple, Wikipedia, Amazon κλπ) και φυσικά οι χρήστες. Χωρίς αυτή την ουδετερότητα οι πάροχοι ίντερνετ θα μπορούν να μπλοκάρουν αδιακρίτως sites και υπηρεσίες, ή να απειλούν με μειωμένες ταχύτητες εκτός αν συνάψεις συμφωνία μαζί τους.

Το παραπάνω βίντεο από τον John Oliver δίνει (στο 3:55) ένα πολύ καλό, real life παράδειγμα, όπου ο πάροχος Comcast επί της ουσίας εκβίαζε το Netflix με όλο και χαμηλότερες ταχύτητες μέχρι να υπογράψει το deal και να πληρώνει για το αυξημένο traffic. Παρεμπιπτόντως, το βίντεο είναι από το 2014, που η απειλή ήταν αντίστοιχη, αλλά τότε είχαμε Ομπάμα (υπέρμαχο του Net Neutrality) και δικούς του ανθρώπους στο FCC, την επιτροπή που ρυθμίζει τέτοια θέματα, οπότε γλυτώσαμε. Στο αντίστοιχο βίντεο του 2017, με Τραμπ και τους appointees του, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ζόρικα και σκούρα:

Αυτά είναι συνοπτικά και πρόχειρα τα τεκταινόμενα με το Net Neutrality στο Αμέρικα, με μια μάχη να μαίνεται μεταξύ χρηστών & internet companies εναντίων παρόχων. Φυσικά μιας και οι περισσότερες ιντερνετικές εταιρείες έχουν τη βάση τους στις ΗΠΑ, ό,τι γίνεται εκεί έχει τεράστιο αντίκτυπο στο διεθνές ιντερνετ. Στα καθ’ ημας όμως, τα πράγματα είναι αρκετά πιο ήσυχα, καθώς η ΕΕ έχει γενικώς νόμους που προστατεύουν την ουδετερότητα. Θεωρητικά τουλάχιστον. Στην πράξη, και η Cosmote και η Vodafone αρχίζουν σιγά σιγά, κάπως, να το παρακάμπτουν, με πακέτα σαν τα Cosmote Play Now, Social Now, Chat Now, ή τα Vodafone Video Pass, Social Pass και Chat Pass, που ξεκάθαρα διαχωρίζουν το περιεχόμενο που καταναλώνεις ανάλογα το είδος της εφαρμογής. Ενδεικτικές φωτό:

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

Νομίζω πως το “παρακάμπτουν” που χρησιμοποίησα πιο πριν ήταν λίγο ελαφρύ. Ας το πιάσουμε αλλιώς: Με τέτοιου είδους προγράμματα και διαχωρισμούς, οι εν λόγω εταιρείες παραβιάζουν την Τεχνολογική Ουδετερότητα, η οποία αποτελεί νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Το χειρότερο κατ’ εμέ δεν είναι η ίδια η πρακτική των εταιρειών, αλλά η σχεδόν παντελής ελλειψη αντιδράσεων, πέρα από σκόρπιες συζητήσεις σε forums (links: 1, 2, 3, 4). Ίσως να φταίει η απουσία αντίστοιχων δράσεων από τα μεγάλα sites όπως τα μηνύματα και τα banners που προαναφέραμε, ίσως να φταίει πως ο μέσος Έλληνας καταναλωτής δεν είναι και ο πιο ενημερωμένος για τέτοια θέματα, ίσως τέλος να φταίει η έλλειψη αντίστοιχων κριτικών κειμένων και άρθρων από ειδησεογραφικά αλλά και τεχνολογικά sites, που αρκούνται να αναμασούν τα δελτία τύπου…

…ίσως όμως να φταίει κάτι άλλο: Κατά βάση, μέχρι στιγμής, τα προγράμματα αυτά δεν είναι κακά, και αυτό το βραχυπρόθεσμο ώφελος θολώνει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα. Όντως, όπως λένε οι Cosmote και Vodafone, δίνουν “απεριόριστη” πρόσβαση σε υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε όλοι μας. Όμως διακρίνω τουλάχιστον 3 ουσιαστικά προβλήματα:

 1. Ήδη προωθούνται οι “μεγάλες” υπηρεσίες, σαν το Whatsapp ή το YouTube. Τί γίνεται αν θέλω να μιλάω με τους φίλους μου μέσω Telegram για παράδειγμα, ή να βλέπω video στο Vimeo(έχοντας Cosmote); Είναι προφανές πως αυτά τα προγράμματα με “σπρώχνουν” να χρησιμοποιώ τις συμβεβλημένες υπηρεσίες, καταστρέφοντας έτσι τον όποιο ανταγωνισμό από μικρότερους παίκτες.
 2. Πως γίνεται ο διαχωρισμός των δεδομένων; Πως ξέρει ο πάροχος που μπαίνω; Παραβιάζεται η ιδιωτικότητά μου; Ας δούμε τα ψιλά γράμματα:

Cosmote:

Η COSMOTE χρησιμοποιεί τεχνολογία εις βάθος ελέγχου δέσμης δεδομένων ώστε τα πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματά της, που εξυπηρετούν την πλοήγηση του συνδρομητή στο διαδίκτυο (internet), να μπορούν να αναγνωρίσουν την χρήση δεδομένων για τις υπηρεσίες/εφαρμογές που περιλαμβάνονται στο Πακέτο με σκοπό τη χρέωση του συνδρομητή.

H COSMOTE δεν συλλέγει, επεξεργάζεται και διαβιβάζει καμία άλλη πληροφορία και προσωπικά δεδομένα του συνδρομητή για κανέναν άλλο σκοπό, πέραν των όσων προβλέπονται στους παρόντες όρους και στην ισχύουσα νομοθεσία.

Vodafone:

Συγκεκριμένα, για τη χρήση του πακέτου, η VODAFONE χρησιμοποιεί τεχνολογία εις βάθος ελέγχου δέσμης δεδομένων ώστε τα πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα που εξυπηρετούν την πρόσβαση του συνδρομητή στο διαδίκτυο να μπορούν να αναγνωρίσουν την περιήγησή του στις Video υπηρεσίες/εφαρμογές που περιλαμβάνονται στο πακέτο ώστε να δημιουργούν αντίστοιχα αρχεία χρέωσης.
H VODAFONE δεν θα συλλέγει, επεξεργάζεται και διαβιβάζει καμία άλλη πληροφορία και προσωπικά δεδομένα σας για κανέναν άλλο σκοπό, πέραν των όσων προβλέπουν οι παρόντες όροι και το εκάστοτε ισχύον νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.

Με δυό λόγια, ναι, και οι δύο πάροχοι συλλέγουν τα δεδομένα σου για να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, ασχέτως του αν το κάνουν μόνο γι αυτό τον σκοπό.

3. Αν δεχτούμε αυτά τα πακέτα, όσο “προνομιακά” κι αν είναι, ανοίγει η κερκόπορτα για μεγαλύτερο έλεγχο του τί κάνουμε στο ίντερνετ. Τίποτα δεν θα σταματάει πλέον τους παρόχους να πάνε στο επόμενο level και από την προνομιακή μεταχείριση των συμβεβλημένων υπηρεσιών να μπλοκάρουν, ή πιο ρεαλιστικά, να επιβραδύνουν την πρόσβαση στις μη-συμβεβλημένες. Να μην μπορείς να δεις χωρίς σταματήματα και buffering ένα βίντεο μέσω Amazon Prime Video αν έχεις Vodafone για παράδειγμα, μιας και αυτή έχει κάνει συμφωνίες με ανταγωνιστικές για την Amazon υπηρεσίες, και πάει λέγοντας. Δε λέω ότι αυτό θα συμβεί ντε και καλά, αλλά αν συμβεί μην εκπλαγείτε.

tenor
Συνηθίστε αυτό το loading screen…

Κλείνοντας, δυστυχώς δεν έχω κάποια “δράση” να προτείνω, όπως έκανε ο John Oliver στα παραπάνω βίντεο, πέραν του να μοιραστείτε αυτό το άρθρο και να είστε vigilant για τα χειρότερα. Κάτι που υπέπεσε τώρα στην αντίληψη μου, είναι πως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σκοπεύει ήδη να ασχοληθεί με το θέμα (δείτε προτελευταία παράγραφο) οπότε μπορείτε πάντα να την πιέσετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Extra links στα αγγλικά:

Advertisements

3 thoughts on “Το Net Neutrality πεθαίνει στην Ελλάδα και κανείς δεν νοιάζεται

 1. Pingback: Το Net Neutrality πεθαίνει στην Ελλάδα και κανείς δεν νοιάζεται | blog.meglis.com

 2. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο. Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα στην Ελλάδα (αν και δεν το βλέπω).

  Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά τα σχετικά πακέτα των εταιριών δεν παραβιάζουν το Net Neutrality προμοτάροντας απλά συγκεκριμένες υπηρεσίες. Παραβίαση θα ήταν αν δε σου επέτρεπαν να συνδεθείς ή να σου χαμήλωναν την ταχύτητα στις ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

  Like

  1. DiChatz0707

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
   Μια διάκριση ανάμεσα στις υπηρεσίες είναι μια διάκριση, ασχέτως του αν είναι υπέρ ή κατά μιας υπηρεσίας. Δες το έτσι: αν εγώ, που χρησιμοποιώ το Telegram ως messaging app μου, έχω λιγότερο από 1ΜΒ στο πρόγραμμα μου και θελήσω να στείλω ένα βίντεο σε φίλο μου, δε θα μπορώ γιατί θα υπερβεί το πλάνο μου (ή θα μπορέσω και θα πληρώσω ανα εξτρα ΜΒ που καταναλώνω). Ο αντιστοιχος χρήστης Whatsapp δεν έχει κανέναν απ’ αυτούς τους περιορισμούς!

   Like

Join The Discussion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s