Μετα τα smartphones, τι;

Πανε δέκα χρονια από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone, φέρνοντας όπως όλοι καταλάβαμε μια επανάσταση στα κινητα τηλέφωνα και τις συναφείς τεχνολογίες. Τα smartphones έκτοτε έχουν μπει στα χερια και στα σπίτια περίπου 2 δισεκατομμυρίων ατόμων, έχουν αποκτήσει features που πριν 15 χρόνια τα βλέπαμε μονο σε sci-fi films, και έχουν σκοτώσει ένα σωρό είδη συσκευών όπως τα mp3 players, τις φωτογραφικές μηχανές, τα gps, και άλλα. Σιγά σιγά όμως, ερχόμαστε σε ένα plateau, μπαίνουμε σε μια εποχή που μειώνονται τα εντυπωσιακά features που εμφανίζονταν σε κάθε γενιά, και φτάνουμε στο σημείο ένα κινητό διετίας να μην έχει πολλά να ζηλέψει από το αντίστοιχο φετινό. Το φαινόμενο δεν είναι νέο, όλες οι τεχνολογίες φτάνουν σε αυτό το σημείο “ωρίμανσης” και στασιμότητας μετά από τα πρώτα χρόνια ραγδαίας ανάπτυξης και προσθήκης νέων δυνατοτήτων. Πάρτε για παράδειγμα τους υπολογιστές, που, οκ, γίνονται κάθε χρόνο και πιο δυνατοί, αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που εντυπωσιάστηκες από έναν υπολογιστή;

apple-macbook-pro-touch-bar-ad-010
Το νέο Mac έχει μια μικροσκοπική μακρόστενη οθόνη αφής! Woooooowwww… #not

Η στασιμότητα αυτή έχει οδηγήσει διάφορους να σκέφτονται και να οραματίζονται το επόμενο βήμα, την επόμενη τεχνολογική επανάσταση, παρόμοια με αυτή των smartphones, και τίποτα δεν ακούγεται περισσότερο ως “το μέλλον” από το ΑΙ. Ας μιλήσουμε λίγο γι αυτό, πριν πω την προσωπική μου άποψη (που θα ναι και η σωστή!)

ΑΙ (Artificial Intelligence). Σχεδόν όλοι θα έχετε χρησιμοποιήσει τη Siri αν έχετε iPhone, τον Google Assistant αν έχετε Android, ή κάποιο αντίστοιχο τέλοσπάντων virtual assistant. Αν όχι, απλά δείτε το παρακάτω βίντεο, και ενεργοποιήστε το στα κινητά σας, έχει πλάκα! Μπορει να αλλάξει τις ρυθμίσεις του κινητού, να καλέσει κόσμο, να αναγνωρίσει τραγούδια, ακόμα και να παίξει παιχνίδια μαζί σας. Σιγά σιγά, αυτοί οι “ψηφιακοί βοηθοί” βγαίνουν από το κινητό σας, και μπαίνουν στο σπίτι σας, με συσκευές σαν το Amazon Echo και το Google Home, πάντα online και έτοιμες να υπακούσουν τις εντολές σας.

Παράλληλα, πέραν της σχετικά απλοϊκής χρήσης του ΑΙ ως assistant, οι εταιρείες αρχίζουν και το ενσωματώνουν παντού. Η Google έφτιαξε την καλύτερη κάμερα ever, στο Pixel 2, όχι χάρη σε καλύτερο hardware (φακούς, υλικά κλπ), αλλά επειδή το AI μέσα στην κάμερα μπορεί να αναγνωρίζει αυτό που πας να φωτογραφίσεις και να προσαρμόζει αντίστοιχα τις ρυθμίσεις (υπερβολικά απλοϊκή εξήγηση, αν θέλετε κάτι πιο ψαγμένο δείτε αυτό το paper, όπου οι engineers εξηγούν ακριβώς τι έχουν κάνει και το Pixel 2 είναι αμίμητο σε camera performance). Πολλοί οραματίζονται λοιπόν ένα μέλλον που τα “κινητά” θα αποτελούνται μόνο από τον αντίστοιχο assistant, και δεν θα υπάρχει user interface. Για να το πω πιο απλά, και πιο ελληνικά, το κινητό θα είναι μόνο ένα ζευγάρι ακουστικά. Χωρίς οθόνη. Θα τα φοράς, θα δίνεις τις εντολές σου με την ομιλία σου, αυτό θα σε καταλαβαίνει και θα πράττει αναλόγως. Θεωρητικά, τα παιδιά/εγγόνια μας θα απορούν που κουβαλούσαμε αυτά τα ορθογώνια μαρκούτσια στις τσέπες μας, όπως εμείς απορούσαμε με τα κινητά σε μέγεθος τούβλου που κουβαλούσαν οι γονείς μας. Spoiler alert: Αυτό ΔΕ θα συμβεί και θα εξηγήσω το γιατί αμέσως.

people-within-moving-metro-train-boy-looking-smart-phone-man-pass-by_njgoshlzx__f0000
Αυτή η νέα γενιά, όλο με τα κινητά ασχολείται.

Η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα με το τρένο, είναι περίπου 6 ώρες. Η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα με το τρένο, θα είναι για πάντα 6 ώρες, όσα χρόνια κι αν περάσουν (τα τρένα σε άλλες χώρες δε ξέρω, λογικά θα γκαζώσουν). Αυτές τις 6 ώρες, εσύ, κάπως θα πρέπει να τις περάσεις. Πως τις περνάς τώρα; Βλέποντας ταινίες, χαζεύοντας Facebook, διαβάζοντας βιβλία, παίζοντας παιχνίδια ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ! Αν δεν έχει οθόνη τι ακριβώς θα κάνεις; Θα κοιτάς τα χέρια σου; Θα λύνεις σταυρόλεξα με εξώφυλλο τον Λάκη Λαζόπουλο;

prd_list_21610019_grifos_tomos_prosfora
True story, απο μια φορά που μου είχε τελειώσει η μπαταρία…

Και άντε και αυτό δε σε πειράζει, μπορείς να παίζεις με το κινητό σου μόνο με τη φωνή σου. Το ίδιο και οι άλλοι επιβάτες. Και οι 80-100 του βαγονιού. Χμμμ κάτι αρχίζει να μην σου αρέσει.

Και τέλος, επειδή είσαι και Έλληνας, το τελευταίο σου εμπόδιο είναι ότι το κινητό σου δε θα σε καταλαβαίνει καν. Η Siri έχει 5-6 χρόνια που βγήκε; Ξές πότε άρχισε να υποστηρίζει τα ελληνικά; Α, δεν τα υποστηρίζει ακόμα, όπως δεν υποστηρίζει και τόσες άλλες γλώσσες, όπως και ο Google Assistant. Ξέχνα λοιπόν την δυνατότητα να καλείς αυτόν τον φίλο σου με το τεράστιο επίθετο – ακόμα και αν έχεις τη γλώσσα του κινητού στα αγγλικά, κάπως θα πρέπει να τον καλέσεις. Α ναι, μπορείς να κάνεις επεξεργασία το ονομά του και να βάλεις κάτι πιο κατανοητό. Το ίδιο και στις υπόλοιπες 200 επαφές. Και αυτό πρέπει να το κάνεις από υπολογιστή, γιατί δεν έχεις πλέον οθόνη για να επεξεργαστείς την επαφή.

Συνοψίζοντας λοιπόν, η αποκλειστική χρήση ΑΙ και assistants αντί για κινητό είναι άβολη, προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ’ οσα λύνει, είναι ασύμβατη μέχρι οι εταιρείες τεχνολογίας να πάρουν στα σοβαρά όλες τις χώρες πέραν ΗΠΑ και Αγγλίας, και θα σε κάνει να βαριέσαι στα 6ωρα+ ταξίδια, με μόνο της προτέρημα το ότι είναι φουτουριστικό και το κάνουν οι πράχτορες στα spy movies.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ: Τίποτα (σχεδον). Κατά τη γνώμη μου το smartphone θα παραμείνει πάνω κάτω ως έχει, με διάφορες εξελίξεις στο σχήμα και το μέγεθός του, όπως αναδιπλούμενα κινητά, ή επεκτεινόμενα, τις προφανείς προόδους στα χαρακτηριστικά και στην μπαταρία και στον τρόπο φόρτισης κλπ αλλά όχι κάτι το συνταρακτικό, κατι το τόσο διαφορετικό, όπως τότε που αφήσαμε τα κουμπιά και πιάσαμε τις οθόνες αφής, ενα paradigm shift. Παράλληλα θα συνεχίσει να απορροφά άλλες συσκευές, όπως αυτές που ανέφερα στον πρόλογο. Έχετε ακουστά το Samsung DeX; Αυτό είναι ένα σταντάκι για Samsung Galaxy S8 και Note 8, το οποίο έχει θύρα HDMI για να το συνδέσεις σε οθόνη. Με το που αφήσεις το κινητό σου εκει πάνω, το DeX συνδέεται αυτόματα, και εμφανίζει στην οθόνη interface υπολογιστή. Το χειρίζεσαι κανονικά, με πληκτρολόγιο και ποντίκι, και όλο αυτό γίνεται, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο μέσω του κινητού. Αυτή την στιγμή λοιπόν τα  Galaxy S8 και Note 8 κλείνουν μέσα τους λογισμικό υπολογιστή, και αυτή νομίζω είναι η πιο λογική εξέλιξη των πραγμάτων, η απορρόφηση των υπολογιστών από τα κινητά (φυσικά με τις απαραίτητες εξελίξεις στο θέμα της…ιπποδύναμης).

Το μόνο που θα χρειάζεσαι, οπουδήποτε κι αν πας, ώστε να έχεις υπολογιστή μαζί σου, θα είναι, οπως και με τα εξάωρα ταξίδια, μια οθόνη!

Advertisements

Join The Discussion!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s